تحمل
يکی از ويژگيهای شيشه پيدايش فوقالعاده سریع تحمل نسبت به آن است. اين حالت بقدری سريع هست که حتی قبل از افت و کاهش غلظت شيشه در خون مصرف کننده علائم شيشه از شدت ميافتند و بهمين جهت است که همچون ديگر داروهای محرک روان، معتادان به شيشه از الگوی خاصی استفاده ميکنند. و برای آنکه علائم اوليه ادامه يابند به مصرف مکرر میپردازند.
شیشه یا مت آمفتامین ها (5)
تحمل
يکی از ويژگيهای شيشه پيدايش فوقالعاده سریع تحمل نسبت به آن است. اين حالت بقدری سريع هست که حتی قبل از افت و کاهش غلظت شيشه در خون مصرف کننده علائم شيشه از شدت ميافتند و بهمين جهت است که همچون ديگر داروهای محرک روان، معتادان به شيشه از الگوی خاصی استفاده ميکنند. و برای آنکه علائم اوليه ادامه يابند به مصرف مکرر میپردازند.
یکی از دلایل اصلی استمرار و افزایش مصرف شیشه، تحمل ایجاد شده به سر خوشی ناشی از شیشه، است. این بیماران در حال جستجوی نشئگی عالی هستند که هرگز کسب مجدد آن ممکن نیست. با ایجاد تحمل بیشتر به احساسات سرخوشی این ماده مقاومتر شده و به اثرات بسیار ناخوشایند مانند حملات پانیک، پارانویا، حملهصرع و آشفتگیهای ادراکی حساستر میشوند. بهدلیل مصرف مستمر ناشی از تحمل دوزهای کمتر میتواند باعث واکنشهای ناگوار و خطرناکی شود که برای این معتادین بسیار ترسناک میباشد( در این دوز حالت سرخوشی دست نمیدهد). مرگ ناگهانی به خاطر حملات قلبی ناشی از شیشه در برخی افراد که اولین بار با دوز پایین شروع میکنند دیده شده است.
وابستگی
حالت وابستگی به شیشه با الکل و مواد مخدر متفاوت است و با رفتارهای موادجویی، فقدان کنترل و مصرف اجباری علیرغم آگاهی از پیامدهای زیانبار قابل توجه،مشخص میشود.
محرومیت
ترک ناگهانی شیشه یا «سقوط آزاد» باعث تخلیه شدید چندین نوع نوروترانسمیتر از جمله دوپـامین، نورآدرنالین و سروتونین شده و موجب بروز وسوسه شدید، بیخوابی، افسردگی و فقدان انرژی (علائم ابتدایی افسردگی) میشود. وسوسه بیشمار شیشه باعث جستجوی مواد و مصرف مجدد و هزینه بالاتر میشود و به مرور زمان، رفتارهای غیرقانونی و شکست اصول اخلاقی قبلی از قبیل جنایت، روسپیگری، سرقت پول از اطرافیان، زندانیشدن، بیتوجهی و ترک کودکان و تخریب روابط صمیمی را در پیمیآورد.
دوره حاد ترک از 9 ساعت تا چهار روز طول میکشد. این دوره برای برخی افراد 1 تا 10 هفته طول میکشد و در طی این مدت دچار فقدان انگیزش و بیلذتی، ناتوانی در لذت بردن از فعالیتهای روزمره قبلاً لذتبخش (دیدن خنده یک دوست، موزیک، احساس گل زیبا یا گرمی روابط عاشقانه) است و زمینه عود مجدد را فراهم میآورد.
اختلالات عاطفی عامل مشکلساز بسیار مهمی در درمان اعتیاد شیشه هستند و زنان و مردان را به طور متفاوت تحت تأثیر قرار میدهد. زنان معمولاً افسردگی شدیدتری را تجربه میکنند و همین مسأله میل به خود درمانی افسردگی را تقویت میکند. مردان نیز میزان اختلال شخصیت ضداجتماعی بالاتری نشان میدهند.
مصرف پزشکی یا تقویتی
از آمفتامینها با دوز ۱۰ تا ۴۰ ميليگرم در روز در يک دوره کمتر از ۶ هفته، جهت درمان نارکولپـسی، اختلال کمبود تمرکز و اختلال کمبود توجه همراه بيش فعالی استفاده ميشود. همچنين از اين دارو دردرمان چاقی و اختلالات پرخوری استفاده ميشود. از نظر تقویتی بعنوان دليل سوء مصرف اين دارو موجب کاهش خستگی، افزايش هوشياری و زيرکی، کنترل وزن، درمان افسردگی خفيف و سرخوشی شديد ميشود.
اثرات مصرف
هنگام مصرف شیشه غیر از اثر تحریککنندگی، فرد احساس شنگولی، آزادی و انبساط فکری میکند. حالت توهمزای متوسطی هم دیده میشود که بر اثر آن جهان را متفاوتتر درک میکند. احساس انبساط فکری و آزادی بعد از اولین مصرف بهسرعت کمرنگ شده و تحریک جسمانی و روانی اثرات بارز و واضح آن هستند. به خاطر هیجانطلبی و احساس بزرگمنشی و متعاقباً خستگی مفرط و بیخوابی در معرض بروز تصادفات هستند. در مقایسه با کراک کوکایین، اثرات شیشه شدیدتر و مداومتر است. بلافاصله بعد از مصرف فرد گزارش میدهد حالت خوشایند افراطی تجربه میکند اما این حالت چند دقیقه بیشتر طول نمیکشد. این ماده اشتها را کم کرده و آغاز خواب را به تأخیر میاندازد. این افراد بیشفعال و پرحرف شده و مشکل تمرکز پیدا میکنند. نشئگی شیشه بسته به دوز مصرفی و شیوه مصرف از 5 دقیقه تا چندین ساعت طول میکشد.
کسی که شيشه مصرف کرده انرژی فوقالعادهای در خود احساس ميکند، هيجان داشته و بسيار فعال است و نيازی به خواب ندارد حتی امکان دارد چندين روز نخوابد و غذا نخورد. مصرفکننده شيشه انسانیست عصبی و تحريک پذير که زودتر از حد معقول عصبانی شده و با ديگران پرخاشگری ميکند. رفتار خشونتآميز و بدبينی به ديگران به دفعات ديده ميشود و در صورتيکه والدين و نزديکان شخص از اعتياد او آگاه نباشند اين رفتار برايشان عجيب جلوه ميکند.
* تاثیرات شیشه بر بدن
موقعی که شکل کریستالی شیشه کشیده یا تزریق میشود، هیجانی فوری در اشخاص ایجاد کرده و تا ساعتها بعد از آن احساس رضایت و نشئه خواهد داشت. اگر شیشه به صورت بالا کشیدن از راه بینی و بلع به کار برده شود معمولاً ظاهر شدناثرات بعد از 20 دقیقه شروع میشود. معمولاً احساس رضایت، شعف و خوشحالیبعدی 4 تا 12 ساعت بر جا میماند، اما برخی افراد دیگر گفتهاند احساس نشئگی آنهابیشتر هم طول کشیده است. این بدان دلیل است که شیشه پیوندهای قوی باگیرندههای لذت مغز ایجاد میکند.
دوز کم شیشه اثرات حاضر را ایجاد می کند: افزایش سطح انرژی، احساس اعتماد به نفس مضاعف، افزایش شهوت، بیداری و هشیاری، بیاشتهایی، و بهبود درعملکرد جسمی و ذهنی. این اثرات با مصرف دوز زیاد و مکرر از بین میروند یا تغییرمییابند.
اثرات و عوارض نیز ممکن است شامل این موارد هم باشد: قفل کردن دندان یا دندان قروچه کردن، تحریکپذیری و آشفتگی، بیقراری، بیخوابی، کاهش شهوت،کاهش حضور ذهن و تمرکز. سایر عوارض منفی میتوانند شامل اشکال خفیف تا شدیدرعشه و حرکتهای غیرارادی)حرکتهای پیچو تابی، ناگهانی و ضربتی(، خشونتورزیو پارانویا )جنون ایجاد سوءظن شدید و هذیان گوئی( باشند.
افرادی که به طور مکرر از شیشه استفتاده میکنند اغلب در برابر آن مقاوم میشوند. یعنی اینکه برای احساس کردن اثرات باید مقادیر بیشتر و بیشتری از ماده محرکمصرف کنند. این تحمل بدان دلیل ایجاد میشود که مغز سعی دارد با محدود کردن اثرماده، دوباره تعادل گذشته را بدست آورد.
مقاومت برابر هرنوع مادهای میتواند به وابستگی، یعنی ادامه مصرف ماده محرکبرای اینکه فرد بتواند عملکرد عادی داشته باشد، منجر شود. مصرف کنندگان شیشه اظهار میکنند که تجربه اول هیجان و لذت دیگر به ندرت تکرار میشود، و آنها در نتیجه دوباره و دوباره مصرف میکنند تا شاید به تجربه لذت بخش اولیه دست پیدا کنند.
استفاده طولانی مدت از شیشه میتواند یک سبک و سیاق زندگی در فرد ایجادکند که برای بدن وی بسیار مضر است. عدم تامین غذا، آب و خواب کافی در کنار اثراتماده بر فرایندهای ذهنی میتواند به آسیبهای شدید مغزی و آسیبهای بسیار جدیدر سایر اندام های بدن منجر شود.